NK Slowbiking Battle Tour 2015

Eerste Nederlands Kampioenschap Slowbiking Battle

 

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Slowbiking.org het eerste open Nederlands Kampioenschap Slowbiking Battle.

 

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n battle helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er zijn muzikanten die de de race al improviserend muzikaal begeleiden.

 

Het NK Slowbiking Battle is niet alleen voor de geoefende langzaamfietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.

 

De komende maanden strijden fietsers behalve in Haarlemmermeer in Utrecht, Nijmegen, Dronten, Breda, Heerhugowaard, Veendam en Amsterdam in voorrondes tegen elkaar tot de finale op 21 juni in Utrecht. In die gemeente gaat kort daarna (op 4 juli) ook ’s werelds snelste wedstrijd van start: de Tour de France.

 

De eerste voorronde op 11 januari in Utrecht werd gewonnen door Sietse van Berkel (25) in 4 minuten en 20 seconden. Van Berkel – werkzaam in het onderwijs en daarnaast professioneel BMX-er- hoopt in juni ook de finale te winnen. ’’Maar ik verwacht dat er ook fanatieke mountainbikers, wielrenners en fietskoeriers mee zullen doen. Het kan heel goed dat zij langzamer zijn en winnen.’’

 

Wat is het geheim van goed slowbiken? ’’Je moet proberen stil te staan en je evenwicht zien te houden zonder kramp te krijgen,’’ zegt Van Berkel. De komende tijd gaat hij meer trainen, ook tijdens ritjes op zijn stadsfiets. ’’Bij het stoplicht probeer ik zo lang mogelijk stil te staan zonder dat mijn voeten de grond raken.’’

 

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige, laagdrempelige concept met improviserende muzikanten en een scheidsrechter die commentaar levert.

 

König droeg Slowbiking enkele jaren terug over aan de huidige organisator van wedstrijden, Paulien Willems van Cycle Fun Productions. Na losse battles in binnen- en buitenland is 2015 het jaar van het eerste Nederlandse kampioenschap Slowbiking Battle.

 

’’Iedereen mag meedoen, jong en oud’’, zegt Paulien Willems. ’’We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers door naar de finale op 21 juni. Daar mogen zij naast hun slowbiketechniek ook hun eigen fietskunsten tonen tijdens de Cycle Freestyle Battle.’’ De winnaars krijgen een fiets, een beach cruiser.

 

Meer informatie: www.slowbiking.org

 

Informatie voor de pers (niet voor publicatie):

 

Wilt u meer weten over slowbiking of verslag doen van een voorronde, neem dan contact op met wedstrijdorganisator Paulien Willems van slowbiking.org
m 06 81440811
info(at)slowbiking.org

 

Winnaar van de eerste voorronde Sietse van Berkel staat u ook graag te woord.
m 06 23606182
sietse(at)actbmx.com

 

NK Slowbiking Battle 2015 events
11/01 KickOff NK Slowbiking Battle – Culturele Zondag Utrecht
28/02&01/03 Nationale (E-)Bike testdagen – Expo Haarlemmermeer
08/03 Culturele Zondag Kijken, Kijken, Kopen – Utrecht Hoog Catharijne
18/04 Woonmarkt Dronten
19/04 International Cargo Bike Festival – Nijmegen
25/04 ElectrischeFietsen.com Event Breda
22/05 LuilakNACHTmarkt – Stadsplein Heerhugowaard
23/05 Centrum Veendam
24/05 Groene Boulevard Festival Amsterdam
21/06 Grand Final NK Slowbiking Battle – Culturele Zondag The Battle Utrecht

 

the_battle